Suroviny:

  • 1 kg masa z divočáka (plec nebo hřbet)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 středně velké cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 500 ml vývaru (nejlépe z vývarové kosti z divočáka)
  • 250 ml červeného vína
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení

Poznámka: Můžete si také přidat další ingredience podle své chuti a preference, jako jsou kořenová zelenina, bobule jalovce, čerstvá bylinka atd.

Postup přípravy:

Maso si nejprve dočistíme (odblaníme).

Červenou cibuli si oloupeme a nakrájíme na klínky. Maso osolíme, opepříme a posypeme kořením na zvěřinu a na oleji zprudka zatáhneme.

Maso dáme stranou a na výpeku si zesklovatíme červenou cibuli. Na zesklovatělou cibuli dáme zatáhnuté maso, podlijeme trochou vody. Zakrytý pekáč s masem pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 1 hodinu 30 minut.

Mezitím, co se nám peče maso, si připravíme zelí. Hlávku rozkrojíme na čtvrtiny a pak nasekáme na nudličky. Oloupeme a nasekáme cibuli. Na troše oleje zesklovatíme nasekanou cibuli a přidáme nasekané zelí. Posypeme polovinou množství třtinového cukru. Promícháme a necháme cca 10-15 minut dusit.

Poté zelí solíme a opepříme, podlijeme polovinou množství vinného octa a necháme opět dusit, dokud částečně nezměkne (cca 15 minut).

Oloupeme jablko, zbavíme jádřince a najemno nastrouháme k zelí. Dusíme, dokud zelí nezměkne (cca 10-15 minut) a dle potřeby dochutíme zbývajícím cukrem a vinným otcem.

Upečené maso jde krásně od kosti, tedy jej buď oloupeme nebo nakrájíme a podáváme s dušeným červeným zelím.